Lietuvius subūrė Šeimos šventė

Lietuvius subūrė Šeimos šventė

Vokietijos lietuvius subūrė Šeimos šventė Hiutenfelde

Straipsnis žurnale „Lietuvė”, 12.05.2018

Gegužės 5 dieną Romuvos sodyboje (Vokietijoje), Renhofo pilies bokšte, vėl plevėsavo Gedimino pilies bokšto vėliava. Ji kvietė lietuvius, gyvenančius vietoje ir tolėliau, atvykti į Šeimos šventę. Šventės vietoje, vidiniame pilies kieme, taip pat plevėsavo istorinė Lietuvos vėliava, kurią Vokietijos lietuvių bendruomenės Romuvos valdybai padovanojo „Globali Lietuva“.
 
 
 

Šiais metais Romuvos apylinkės valdyba nusprendė švęsti Šeimos dieną. Buvo daug diskutuota ir su garbingais bendruomenės nariais, kodėl laužome tradiciją – kiekvienais metais šventė būdavo skiriama mamoms. Bet valdybos nariai klausė: o kur šventės, skirtos tėvams ar vaikams? Jų nerengia ne tik Romuvos apylinkė. Todėl ir buvo pasirinkta tokia renginio koncepcija – šventė, skirta visiems šeimos nariams, šeimai.

Kas yra šeima? Tai yra mama, tėtis, vaikai. Vedusieji ar ne – pastarieji taip pat yra šeima. Joje būna visko: ir gražių, ir liūdnų dienų. Romuvos apylinkės valdyba pakvietė tapti vieni kitiems šeima. Tik būdami šeimoje galime būti tokie, kokie esame, mylėti vienas kitą ir džiaugtis ar liūdėti kartu.

Simboliškai buvo uždegtos žvakės už mamas, tėčius ir vaikus, mintyse padėkota savo namiškiams.

Romuvos apylinkės valdyba džiaugiasi, kad prie organizatorių komandos prisijungė ir neformalūs lietuvių judėjimai: Lietuvių sporto klubas (LTSK) bei Lietuvių bėgimo ir sportinio ėjimo klubas. Buvo pasidžiaugta jų pergalėmis ir palinkėta sėkmės toliau sėkmingai dalyvauti varžybose ir tęsti bendradarbiavimą.

Visi svečiai, kurie dar nėra Vokietijos lietuvių bendruomenės nariai, buvo pakviesti jais tapti. Tik visi kartu mes esame bendruomenė, esame šeima ir turime visi jai duoti, kad galėtume gauti. Tik taip mes sukursime tikrą, darnią, draugišką šeimą. Tik atiduodami dalelę savęs kitiems esame turtingi…

Šventės metu taip pat buvo pasodintas ąžuolas, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui pažymėti. Ši akcija suvirpino ne vieno lietuvio širdį. Skambėjo dainos ąžuolui, jo stiprybei. Kiekvienas norėjo bent šiek tiek prisiliesti jį sodinant. Vaikams tai buvo didžiulė atrakcija. Tikimės, kad jie dažniau kvies tėvelius užsukti čia pažiūrėti, kaip auga ir jų sodintas medelis.

Šeimos šventę vedė renginių vedėja ir dainininkė Justina Levanaitė. Jai talkino Juozas Vasiliauskis, taip pat Sigis Vaičekauskas. Visi jie atvyko iš Štutgarto. Juozas Vasiliauskis yra ir Štutgarto lietuvių bendruomenės ansamblio „Ri-dig-do“ vadovas. Kolektyvas dalyvaus šiemet vyksiančioje Dainų šventėje Lietuvoje.

Virtuoziškai akordeonu ir fortepijonu su programa „Nuo Bacho iki džiazo“ pasirodė Gražina Pavliatenko iš Kandel miestelio. Gražina šiuo metu dirba kaip muzikos terapeutė, koncertuoja. Moko vaikus groti akordeonu.

Pasirodė Vasario 16-osios gimnazijos folklorinis ansamblis. Atliko programą, kurią taip pat parodys Dainų šventėje. Jie taip pat dalyvaus liepos 1 dieną Vilniaus rotušės aikštėje vyksiančiame renginyje „Šimtas Lietuvos veidų – sujunkime Lietuvą“.

Popietės metu Lietuvių ėjimo ir sportinio ėjimo klubo iniciatorė Neringa Užomeckienė pakvietė šventėje dalyvaujančius vaikus pažaisti judriuosius žaidimus.

Renginio organizatoriai padėkojo visiems, prisidėjusiems prie šio renginio: Robertui už jo skaniuosius šašlykus, kuriais jis vaišina jau ne pirmoje šventėje, Kristinai, Marytei, Auksei, Arūnui, Jurgitai, Rasai, Laimai už aukas, Lietuvių bėgimo ir sportinio ėjimo klubui, Lietuvių sporto klubui Hiutenfelde, Vasario 16-osios gimnazijos mokiniams ir jų vadovams Audronei ir Gintarui Ručiams už pagalbą, akordeono virtuozei Gražinai Pavliatenko už nepakartojamas, šiltas akimirkas, nuostabius akordeono ir fortepijono garsus, Justinai Levanaitei, Juozui Vasiliauskiui bei Sigiui Vaičekauskui už gražias, nuoširdžias vakaro akimirkas, VLB valdybai už palaikymą ir Vasario 16-osios gimnazijos vadovybei už palaikymą, pagalbą ir bendradarbiavimą rengiant šventę.

Jurgita N.-Pickel, VLB Romuvos apylinkės valdybos pirmininkė

Nuotraukos iš bendruomenės archyvo