Deimantinis Romuvos jubiliejus

Deimantinis Romuvos jubiliejus

2014 m. lapkričio 7-9  dienomis VLB darbuotojų suvažiavimas po 8 m. pertraukos vėl įvyko Romuvos apylinkėje Hiutenfelde, nes Romuvos apylinkė šiemet švenčia savo gyvavimo 60-ies metų jubiliejų. Renginys buvo turtingas programa, gėlėmis, įdomiomis paskaitomis, pasisakymais, vaišėmis.

 

Suvažiavimo vakarinis posėdis prasidėjo sveikinimais ir įdomia bei išsamia dr. Vinco Bartusevičiaus paskaita apie Romuvos apylinkės įkūrimą ir jos veiklos vystymąsi: apie romuviečių ir jų vadovų kūrybingumą, suorganizuotus renginius. Visa tai buvo pailiustruota nuotraukomis iš archyvų, kurios atgaivino prisiminimus apie tolimesnę ir ne tokią tolimą praeitį, apie apylinkės nueitą kelią.

 

Jubiliejaus progai ypatingai pritiko Marytės Dambriūnaitės-Šmitienės kruopščiai surinkta publicistinės fotografijos paroda. Ji pati apibūdino parodos schemą, komentuodama kai kurias nuotraukas. Plati taikliai atrinktų nuotraukų kolekcija pavaizdavo, koks turtingas bendravimu, įvykiais ir renginiais buvo Romuvos apylinkės gyvenimas.

 

Romuvos apylinkės valdybos pirmininkė Irena Timpienė (ji 8 metus sėkmingai vadovauja Romuvos apylinkei) vėlesniame pasisakyme pažymėjo, kad Romuvos lietuviai neturi jokių rūpesčių dėl patalpų, kad jie čia yra nuolat savo namuose, tačiau skirtingai nuo kitų apylinkių romuviečiai talkininkauja gimnazijai, VL Bendruomenei centriniuose renginiuose, spontaniškuose priėmimuose – visur prideda savo išmonės ir energijos. O ir savo renginių turėjo pačių įvairiausių: iškylos dviračiais ar automobiliais, pagalba lietuviams Suvalkų ir Seinų kraštuose, parodos, koncertai, literatūros būrelis, dainų būrelis, folkloro grupė, Kiškių klubas, įvairios šventės, kaip antai Užgavėnės, Joninės, Motinos diena, Vėlinių vakaras, Advento vakaronės, Naujųjų metų sutikimai. Buvo prisiminti apylinkės pirmininkai, ypač pirmasis – Saliamonas Antanaitis.

 

Jubiliejui meninį akcentą davė Vasario 16-osios gimnazijos šokėjai ir dainininkai, apylinkės folklorinis ansamblis „Jorė“, anksčiau minėta M. D.-Šmitienės publicistinės fotografijos paroda ir tapybos paroda, kur savo darbus išstatė J. Batura-Lemke, N. Simutis, I. Zacharias, M. Verselis ir A. Betz.

Lietuvos Respublikos ambasadorius Deividas Matulionis sveikino Romuvos apylinkę su jubiliejumi, linkėjo jos nariams toliau aktyviai puoselėti patriotinę dvasią ir prisidėti prie lietuvybės stiprinimo išeivijoje.

Ambasadorius Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus vardu įteikė nusipelniusiems apylinkės veikėjams padėkos raštus, o Lietuvių kultūros instituto Hiutenfelde vedėjui dr. Vincui Bartusevičiui ir instituto vedėjo pavaduotojui dr. Viliui Lėnertui už ypatingus nuopelnus garsinant Lietuvos vardą, puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius įteikė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos garbės ženklus – „Lietuvos diplomatijos žvaigždes“.

 

Šį jubiliejinį vakarą ilgai netilo šnekos prie vaišių stalo. Gi sekmadienio rytą daugelis rinkosi į šv. Mišias, kurias aukojo kun. dr. Virgilijus Grigutis, Vasario 16-osios gimnazijos kapelionas. Meldėmės ir už apylinkės mirusiuosius, o Hiutenfeldo kapinaitėse sugiedojom „Viešpaties angelą“.

 

Bronė Lipšienė