Kvietimas į spektaklį „GIRTI“

Kvietimas į spektaklį „GIRTI“

Spektaklis „GIRTI“ – lapkričio 16 d., 17.30 val. Rennhofo pilies didžiojoje salėje,
Lorscherstr. 1, 68623 Lampertheim-Hüttenfeld

— Vietų rezervavimas: romuva@vlbe.org arba pas valdybos narius asmeniškai —-

2019 m. lapkričio 16 d. VLB Romuvos alylinkėje Hüttenfelde viešės Zarasų suaugusių teatras „Juodai-baltas” su intriguojančiu spektakliu “Girti”. Režisierės Gražinos Karlaitės režisuotą komediją pastatytą pagal pasaulyje pripažinto rusų dramaturgo Ivano Vyrypajevo pjesę, sulaukusią didelio susidomėjimo tarp teatro mėgejų ir už Zarasų ribų, galėsite pamatyti ir Vokietijoje! Šį kartą renginys tik suaugusiems! 

Sustabdytos akimirkos iš spektakle: https://www.facebook.com/100009108427589/videos/2357504997896425/

“(…) Ivanas Vyrypajevas (1974) – rusų dramaturgas, aktorius, „Praktikos“ teatro vadovas, vienas iš inovatyviausių ir svarbiausių šiuolaikinės dramos figūrų teatriniame Rusijos gyvenime. Pasaulyje išgarsėjo pjesėmis „Deguonis“ (2002), „Būtis Nr.2“ (2004), „Liepa“ (2006), filmais „Euforija“ (2006), „Deguonis“ (2009).

Paskutinė ir naujausia I. Vyrypajevo pjesė „Girti“ (2012) buvo parašyta Diuseldorfo Schauspielhaus teatro užsakymu. Keturiolika šios pjesės veikėjų atspindi nedidelę visuomenės dalį: tarptautinio kino festivalio direktorius Markas (Vytautas Eidėjus), modelis Laura (Svetlana Veikšrienė), modelio draugė Magda (Roma Pieviškytė-Novičenko), Magdos vyras Lourensas (Ugnius Meškas), vadybininkai Rudolfas (Lukas Osmanas Sagadinas), Maksas (Olegas Konošovas), Matijas (Viktoras Bobkovas), bankininkai Gustavas (Arvydas Veikšra) ir Karlas (Arvydas Steponavičius), bankininkų žmonos Lora (Aušra Lamanauskienė) ir Linda (Nijolė Ragauskienė), kunigo brolis Gabrielis (Deividas Umbrasas), prostitutė (Aleksandra Pulokienė) ir paprasta graži mergina Marta (Loreta Leonovienė).

Veiksmas vyksta vieną naktį, kurią visi personažai be saiko vartoja stipriuosius alkoholinius gėrimus. Tačiau šis spektaklis ne apie alkoholizmą. Girtumas kaip būtina žmogiškojo atsivėrimo ir atpirkimo sąlyga, būsena, kurios metu personažai priversti nusiimti kaukes, apsinuoginti vieni prieš kitus bei prieš žiūrovą. Prisipažinti savo nuodėmes, pasakyti kas slegia ir dėl ko skauda širdis, gyvenant šiandieninėje visuomenėje.

Dramaturgas I. Vyrypajevas spaudai yra sakęs, kad tai religingiausia jo pjesė, nes „Girtuose“ apstu nuorodų į Šventąjį Raštą. Vienas iš veikėjų komedijoje dažnai kartoja, kad „Dievas kalbasi su žmonėmis per girtuosius“.

Žiūrovų žavesį ir gilias emocijas [kelia] aktorių tiksli vaidyba, gebėjimas vienodai perteikti vidinę ir išorinę girtumo būseną, kuriami ryškūs, komiški, vietomis groteskiški girtųjų charakteriai, nekoordinuoti judesiai, nuolatiniai griuvinėjimai.

Gili autoriaus ir režisierės paslėpta mintis apie gyvenimiškas situacijas [priverčia] susimąstyti ne vieną žiūrovą. (…)” (Inesa DUMBRAVIENĖ, Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene)