Išpjovus plotelį subrendusių medžių gimnazijos parke….

Išpjovus plotelį subrendusių medžių gimnazijos parke….

medeliu-sodinimas-2016-6Išpjovus plotelį subrendusių medžių gimnazijos parke, atsivėrė plika laukymė nuo gatvės priešais pilį, todėl iškilo reikalas tą laukymę vėl užsodinti medžiais. Nusprendėme tam pasikviesti specialistus: Ingą Senkutę-Scholz , mūsų 1997 m. laidos abiturientę, (Agraringenieurin) ir jos vyrą Simoną Scholz (Ingenieur für Landschaftsplanung und Freiraumentwicklung). Jie mielai sutiko tam skirti laiko, ir, apžiūrėję nurodytas vietas, pateikė pasiūlymą:

Pasiūlymas

Vasario 16-osios gimnazijos parko pietinėje dalyje prei pilies yra prie tvoros neapželdinta teritorija. Ji yra maždaug 25 metrų ilgio. Landšaftiniu atžvilgiu, norint, kad nuo gatvės nesimatytų parko teritorijos, reikia pro atstumo metrą sodinti po vieną medelį. Šie medeliai turetų būti sodinami ne vienoje eilėje, o pagal jų augimo įpatybes ir dydi arčiau ir toliau link tvoros (zigzagais). Artimiausias atstumas iki tvoros turėtų būti apie 2-2,5 metro. Kiekvieno medelio rūšies reikia nelyginio skaičiaus, tai yra 1, 3, 5… Šie medeliai bus sodinami ne šalia vienas kito. Sekanti galimybė būtų po medeliais žemę apsodinti ilgametėmis mažai priežiūros reikalaujančiomis gėlėmis, kurios sulaikytų piktžolių augimą. Beto apaugusi žemė pagerintų medelių augimą, nes neišgaruotų vanduo ir žiemą būtų apsaugota nuo šalčio. Kadangi vieta yra vėjinga ir žiemą neapsaugota, netinka sodinti visko.

Nupirkimą, atvežimą ir pasodinimą suorganizuotume aš su vyru.

Tam įgyvendinti bus reikalingos lėšos. Mūsų mintis yra ieškoti aukotojų, kurie paaukotų bent vieną iš 30 nurodytų krūmų ar medelių.

Tą plotelį prie pilies gimnazijos parke nuspręsta apsodinti jau šį rudenį. Atidėjus apsodinimą pavasariui, iškiltų svarbi priežiūros problema vasaros metu, tad specialistai pataria sodinti rudenį dėl geresnio medelių apsirūpinimo drėgme ir geresnio prigijimo. Nusprendėme tam pasiskolinti pinigų ir pradėti.

Prašome jus ir jūsų draugus paaukoti bent vieną iš 30 nurodytų krūmų ar medelių, t. y. pervesti jam pirkti skirtą sumą į tam reikalui VLB sąskaitą, pažymint „PARKO MEDELIUI“.

Litauische Gemeinschaft in Deutschland e.V.
IBAN: DE94 6707 0024 0581 7978 00
BIC: DEUT DE DBMAN
Deutsche Bank

Akcija galėtų užtrukti iki Kalėdų, o jei Kalėdų senelis neenergingai skatins aukoti, tai gal ir su Velykų bobute dar reikės tartis. Kai susirinks reikiama suma, bus paskelbta Facebooke ir VLB tinklalapyje. Tikimės, kad specialistai gaus nuolaidą, iš kurios bus galima apmokėti medelių transportą.

Pirmais metais mažą kortelę su aukotojo pavarde prikabinsime prie globojamo medelio ar krūmo. Vėliau lietūs, vėjai ir sniegas pasirūpins kortelės susiliejimu su gamta.

Jau yra pasižadėjimas dviem lazdynams, vienai alyvai ir vienam jazminui.

Pagarbiai
Marija Dambriūnaitė-Šmitienė, VLB Tarybos narė ir VLB valdybos pirmininkė

Bronė Lipšienė, Vasario 16-osios gimnazijos Kuratorijos ir VLB Tarybos narė

Keleta numatytų medelių teko pakeisti, nes jų negavome ar jie buvo per maži. Kai kurie norimo dydžio medeliai buvo labai brangūs, todel buvo parinkta pagal medelyno pasiūlą.

Čia išvardinti nupirkti ir 2016-tų metų spalio 29-tą dieną pasodinti krūmai ir medeliai:

1 x Pinažiedis jazminas (gefüllter Gartenjasmin – Philadelphus × virginalis) – kaina (su 20% nuolaida): 24 €

3 x Kvepiantysis jazminas (Bauernjasmin – Philadelphus coronarius) – kaina (su 20% nuolaida): 17 €

3 x Budlėja (Schmetterlingsstrauch – Buddleja davidii) kaina – (su 20% nuolaida): 20 €

3 x Lazdynas (gewöhnliche Hasel – Corylus avellana) – kaina (su 20% nuolaida):16 €

1 x Raudonlapis lazdynas (Bluthasel – Corylus maxima ‘Purpurea’) – kaina (su 20% nuolaida): 24 €

3 x Lauravyšne, didžialapė (Großblättrige Lorbeerkirsche / Kirschlorbeer – Prunus laurocerasus) – kaina: 10 €

1 x Paprastasis putinas (gewöhnlicher Schneeball – Viburnum opulus) – kaina (su 20% nuolaida): 18 €

3 x Tikrasis putinas (echter Schneeball – Viburnum opulus ‚Roseum‘)- kaina (su 20% nuolaida): 31 €

3 x Geltonoji sedula (Gelbholz-Hartriegel – Cornus sericea ‚Flaviramea‘) – kaina (su 20% nuolaida): 18 €

3 x Dygialapis bugienis (gewöhnliche Stechpalme – Ilex aquifolium) – kaina (su 20% nuolaida): 40 €

3 x Lamarko medlieva (Kupfer-Felsenbirne – Amelanchier lamarckii) – kaina (su 20% nuolaida): 18 €

1 x Kaukazinė dekoratyvinė slyva (Blut-Pflaume – Prunus cerasifera ‚Nigra‘) – kaina (su 20% nuolaida): 24 €

1 x Rojaus obelis (Zierapfel – Malus ‚Evereste‘) – kaina (su 20% nuolaida): 76 €

Nuoširdžiausias AČIŪ Romuvos apylinkės nariams Marijui Luiniui, Andriui Janučiui, Robertui Skukauskui, Dariui Schulz, Virgilijui Kniurui ir vaikučiams Juliui, Julianai, Emiljai ir Dianai, padėjusiems pasodinti medelius. Dvigubas AČIŪ Marijui Luiniui, nes jis atvežė medelius iš medelyno ir po talkos pasirūpino pasistiprinimu prie laužo. Medelių pirkimą ir talką organizavo Inga Senkutė-Scholz su vyru Simon Scholz.
——————————————————————————————————————
Šis tekstas ir nuotraukos įkeltos Ingos Senkutės-Scholz, Marijos Dambriūnaitės-Šmitienės ir Bronės Lipšienės prašymu, pritariant daugumos VLB „Romuvos” apylinkės valdybos narių. Tekstą puslapio redaktorius patalpino tokį koks buvo pateiktas, netaisė. Visą atsakomybę už tekstą prisiima jo pateikėjai. Redaktoriaus nuomonė ir turima informacija nebūtinai turi sutapti su tekstą pateikusių asmenų nuomuone ar turima informacija.